ZBC vindere til DM i Skills 2024

  • DM i Skills 2024
  • | 22-04-2024

Fire dygtige ZBC-elever vandt guld til DM i Skills 2024. Læs mere om de flotte præstationer her.

Efter tre dages hård konkurrence var der store smil og høje klapsalver, da DM i Skills 2024 blev rundet af med en flot afslutningsceremoni. Fra ZBC deltog hele 30 dygtige elever i 14 forskellige fag. Alle gjorde en stor indsats, og følgende fire ZBC-elever gik derfra med guldmedaljer:

  • Emilie Striboll, konditor
  • Jacob Sebastian Riber, gourmetslagter
  • Kanpithak Pimkoksung, slagter
  • Marius Østergaard Kristensen, urmager

Stort tillykke med guldmedaljerne til vinderne samt de dygtige undervisere og trænere, som har stået bag dem hele vejen. 

Danmarks bedste slagterelev

Kanpithak Pimkoksung tager sin uddannelse til slagter på Slagteriskolen, ZBC Roskilde.

- Det jeg godt kan lide ved faget er, at du ved så meget om kødet, og hvordan du bruger de forskellige stykker. Det er også en god viden at have i dagligdagen, når vi laver mad derhjemme, siger Kanpithak, der tidligere overvejede, om han skulle være kok. 

I stedet endte det med slagteruddannelsen og en læreplads hos Danish Crown i Horsens. Og Kanpithak håber, at han har været med til at inspirere andre i deres uddannelsesvalg. 

- Det har både været hårdt og spændende at være med. Og der er rigtig mange, der har været interesseret i det, vi har lavet til DM i Skills. Så det kan jo være, at nogen af dem nu har fået lyst til at blive slagter også, siger Kanpithak.

Du kan læse mere om uddannelsen til slagter her. 

Danmarks bedste konditorelev

Emilie Striboll er ikke engang halvvejs i sin konditoruddannelse på ZBC Ringsted. Alligevel vandt hun lørdag titlen som årets bedste konditorelev til DM i Skills.

- Jeg havde ikke lyst til at håbe for meget, og det er vildt svært at vurdere, hvor man ligger. Så da jeg hørte mit navn tænkte jeg bare ”Hvad?! Det er jo for sindssygt”. Jeg rystede, da jeg gik op på scenen, men det var godtnok fedt, siger Emilie.

Til DM i Skills har konditorerne blandt andet skulle lave petitfours, en desserttallerken, en tærte, chokoladekonfekt, marcipanfigurer og så selvfølgelig kronen på værket: En skulptur – også kaldet blikfang - lavet af sukker. 

- Det har været tre sindssyge dage. Det har været vildt, mega lærerigt og med masser af op- og nedture. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke havde haft lyst til at græde et par gange. Men jeg gjorde det kun, da vi var færdige, og det var af lettelse. Det har været mega fedt og en oplevelse for livet, fortæller Emilie Striboll.

Interessen for konditorfaget startede i barndommen. Her var Emilie Striboll gerne med i køkkenet, og i hjemmet bagte moren ofte. Så da Emilie senere fandt ud af, at man kunne arbejde som konditor, vidste hun, at det var den vej, hun ville gå.

- Det fedeste ved faget er at være kreativ. Og så kan jeg gode lide, at selvom det er et fag med mange traditioner og en lang historie, så er der stadig plads til at udvikle faget, siger Emilie Striboll, der har læreplads hos Vanilla Chocolatier og Konditori i Vejle.

Hun er ikke i tvivl om, hvad det fedeste ved DM i Skills har været.

- Jeg har udviklet mig så meget. Fordi jeg ikke er så langt i min uddannelse, er det fx er først i forbindelse med træningen til DM i Skills, at jeg er begyndt at arbejde med sukker-blikfang. Så der har både min mester og min skole hjulpet, så jeg har lært meget.

Læs mere om uddannelsen til konditor her. 

Danmarks bedste urmagerelev

Som urmager gælder det om at have styr på de selv de mindste detaljer. Og det har Marius Østergaard Kristensen, der lørdag blev kåret til landets bedste urmagerelev til DM i Skills.

Det gik egentligt ikke helt som planlagt, og knap to timer inde i konkurrencen måtte Marius starte forfra på opgaven til DM i Skills. Alligevel endte han på dag tre med en guldmedalje om halsen.

- Det er vildt. Jeg havde slet ikke regnet med, at jeg ville vinde konkurrencen. Men efter jeg startede forfra, fik jeg styr på funktionaliteten, siger Marius, der uddanner sig til urmager på ZBC Ringsted.

Til DM i Skills var opgaven at fremstille en såkaldt bro, som holder løbeværket på et mekanisk ur. Og netop det at arbejde praktisk og med finmekanik tiltrak Marius til faget.

- Jeg kan godt lide at bruge mine hænder og at lave noget, hvor jeg skal koncentrere mig virkeligt meget. Jeg har normalt fuld fart på, så at arbejde med urmageri, hvor der er mange små dele, og hvor jeg skal bruge min koncentration, har også udviklet mig meget som person, siger Marius.

Marius har læreplads hos Metropol Ure & Smykker i Viborg.

Læs mere om uddannelsen til urmager her. 

Danmarks bedste gourmetslagterelev

Jacob Sebastian Riber tager sin uddannelse til gourmetslagter på Slagteriskolen, ZBC Roskilde. 

- Da mit navn blev råbt op, troede jeg først, at det var en fejl. Men da det gik op for mig, at jeg havde vundet, var det en utrolig glæde, der ramte mig. Så jeg begyndte bare at brøle, siger Jacob, der er ved at uddanne sig til gourmetslagter og har læreplads hos Slagter Frimann i Roskilde.

I løbet af de tre konkurrencedage skulle gourmetslagterne lave alt fra paté og rullepølse til forskellige convenience-retter og en treretters menu. Hvorfor det netop var ham, der fik førstepladsen, kan Jacob ikke helt svare på. Men udover at han har et stærkt talent for faget, var heldet også med ham. Som gourmetslagter skal man nemlig kunne meget andet end at udskære og tilberede kød. I år fik eleverne en citronfromage som hemmelig udfordring, og lige netop det scenarie havde Jacob trænet til på forhånd.

- Det var jo ret heldigt. Men ellers har jeg gjort det, som jeg har lært af min mester og alle mine kolleger hos Slagter Frimann. Der er ikke én dernede, jeg ikke har lært noget af. Jeg elsker dem, og det her er også deres medalje.

Jacob har dog også trænet intens de sidste mange måneder. Og så har han altid elsket at lave mad og er desuden også jæger. Og det var netop de interesser, der fik ham til at se mod uddannelsen til gourmetslagter.

- Det er jo en slags kunstform at være gourmetslagter, siger Jacob.

Læs mere om uddannelsen til gourmetslagter her. 

Fotocredit: Lasse Lagoni